Radio Køge

Klamydiasmitten blandt unge i Køge stiger

January 25, 2022

Køge er en af de kommuner i Danmark, hvor klamydiasmitten blandt unge er på vej i den forkerte retning. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Skal klamydiakurven knækkes, kræver det forebyggelse af smitte. Danske Regioner har sat 10 mio. kroner af til løsninger, der gør det langt enklere og billigere for kommuner i hele landet at øge testning og derved bremse klamydiasmitten.

I Køge stiger antallet af klamydiatilfælde blandt unge, og fra 2018 til 2020 er klamydiasmitten blandt unge steget seks procent. Med 26 klamydiatilfælde pr. 1.000 unge mellem 15 og 29 år ligger kommunen lige akkurat under landets gennemsnit, som er på 26,2 klamydiatilfælde pr. 1.000 unge. Smitten går langsomt den forkerte vej, og det gælder om at bremse den.

En af nøglerne til at kænkke klamydiakurven er at øge forebyggelsen af smitte. I september 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte, og når aftalen udmøntes, får Køge kommune også mulighed for at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagninger til både klamydia og gonorré som en digital sundhedsydelse

Vælger kommunen at indgå et samarbejde med Sex & Samfund, vil den nye regionsaftale gøre det langt enklere og billigere at udbrede hjemmetest til de unge via Sex & Samfunds testtilbud.

De gratis klamydia-hjemmeprøvetagninger gør det lettere tilgængeligt for unge at blive testet, og man undgår både besværet ved tidsbestilling og at skulle møde fysisk op hos en læge. I en spørgeskemaundersøgelse blandt de unge, der i 2021 har bestilt en hjemmetest, svarer de, at de foretrækker hjemmetesten, fordi det er nemmere (80 procent), hurtigere (31 procent) og tryggere (15 procent).

Derfor forventer Sex & Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard, at man på sigt vil se et fald i klamydiasmitten blandt Køges unge, hvis kommunen vælger at samarbejde om testtilbuddet.

- I Sex & Samfund har vi siden 2008 arbejdet for at udbrede klamydia-hjemmeprøvetagning på grund af den succes, vi har haft i de kommuner, som vi allerede samarbejder med. Derfor håber og opfordrer vi kraftigt til, at de enkelte kommuner griber bolden og begynder at udbyde den digitale sundhedsydelse med gratis hjemmetest til kommunens unge. Derfor håber vi, at rigtig mange kommuner vil være med til at udfolde det nye tiltag til at bryde stigningen i klamydiasmittede, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Konsekvenserne af en klamydiainfektion kan mindskes ved hurtig diagnosticering og behandling. I Køge kan man styrke indsatsen for klamydiaforebyggelse og -opsporing ved at sikre, at der er flere testmuligheder for unge i kommunen.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App